joi, 21 august 2014

Galati - Orasul fantoma

   Recent am ascultat melodia lui Shift cu Adda - Tiglina 1 si sunt destul de tulburat. Nu-mi place muzica comerciala, dar am zis sa vad despre ce e vorba fiind asa de faimos pe facebuci. Tulburator a fost faptul ca are dreptate, intr-un mod trist si multi chiar se mandresc ca le-a pronuntat numele cartierului sau al orasului. Melodia are aceleasi versuri pentru mine cat si pentru ceilalti, difera doar interpretarea. Cu melodia in sine nu am nimic, exista, este "chatcy" (adica prinde la public) si cel mai probabil va urca si putin in top, nimic care sa ma afecteze.

      Momentan ma bate youtube-ul pentru blogger asa ca aveti aici link-ul spre melodie.

      Sa facem analiza lucrurilor tulburatoare din melodie:


  - "Oameni mei tot acolo in cartier, strazile, visele au ramas la fel"...multi o sa fredoneze aceste versuri si o sa se bucure de aceasta "realizare" a orasului. Dar de unde atata bucurie? Deja ma bucur sa aud ca sunt mii de "baietasi de cartier" care nu au nici o perspectiva de dezvoltare, nu percep posibilitatea evolutiei de la vertebrata bautoare de peturi de bere in fata blocului la o persoana in societate care sa stie o meserie si isi castiga painea. Pur si simplu nu poti sa o arzi toata viata in fata blocului. Cat despre strazi, plang si eu si masina mea, bucurandu-ma zilnic ca strazile sunt cu adevarat aceleasi de acum 10 ani. Si visele... Ooooo da.... Visele. Era o reclama la Ursus foarte buna in care zicea cam asa "Daca nu visezi, cum ai putea sa-ti transformi visele in realitate?". Cum sa prospere orasul nostru cand toti viseaza aceleasi lucruri? Bani, masini si calatorii in Saint Tropez (locatie despre care majoritatea cocalarilor nu stiu nimic, doar ca a fost Salam acolo).


  - "Din scoala 7 pana pe faleza" - Nu cred ca exista galatean care stie sa mearga si sa nu stie unde sau ce este faleza. Dat fiind faptul ca nu pot sa ma distrez precum majoritatea oamenilor, sunt putine localuri sau locuri din oras care imi pot oferi satisfactie, faleza cu siguranta nu este una din ele, mai ales ca vara este predominata de primate animalprint si de sapca'ntoarsa. Din punct de vedere biciclistic faleza din nou nu este cea mai buna alternativa, doar daca vrei sa-ti exersezi aptitudinile de slalom. Limitat de posibilitatile sale, orasul nu ofera multe locuri de plimbare, asadar faleza este si va ramane mereu populata. Si lumea se intreaba de ce plec cu bicicleta pe coclauri...

  - mai este o faza in care zice "mai rar pantaloni largi, mai nou costume", se vede ca nu a mai dat prin oras de mult. Moda raperas predomina din ce in ce mai mult si asta ma sperie, costume cam putine sau macar haine decente, umane. 


     Trecem peste melodie si ne gandim la viitor, unde din nou m-a marcat un citat : "Cei tineri nu stiu indeajuns de multe pentru a fi prudenti, prin urmare ei incearca imposibilui - si izbutesc, generatie dupa generatie" (Pearl S. Buck). Ca sa incerci ceva imposibil iti trebuie MINTE si un pic de nebunie, nu cum zic alti ca trebuie sa fii prost si batut in cap sa te apuci de ceva cu zero sanse de reusita. Problema cea mare este ca mintea tinerilor se scurge incet in chestii banale care le limiteaza perspectiva precum TV, manele, facebook si fotbal, 4 dintre cele mai daunatoare elemente moderne. Obsesia pentru acestea le limiteaza dialogurile care au in prim plan aceste subiecte, rareori sau niciodata vreun plan sau ambitie de viitor. 

     Scoala este buna, foarte contestata, dar in continuare buna. Acumularea de cunostinte generale in I-VIII si axarea pe o specializare in liceu si facultate ne ofera posibilitatea unei vieti mai bune. Eu nu am stralucit nici in generala, nici la liceu si poate ca asta mi-a permis sa vad lucrurile altfel, sa ma implic in diferite activitati ce mi-au schimbat total orientarile (nu sexuale) si sa devin ceea ce sunt. Tot aud faimoasa fraza: "pai nu vezi ca are 2 facultati si nu isi gaseste de lucru?", cea mai cretina fraza posibila. Daca persoana respectiva se duce si toceste toata ziua, nu interactioneaza, nu se afirma, termina facultatea si primeste o diploma, cu siguranta cineva o va angaja. Cei mai multi tineri de succes, in orice domeniu, au fost recoltati de pe bancile facultatii pentru ca au muncit si au atras atentia pesoanelor care trebuia. Dar deja am deviat de la subiect, poate in alta postare ma apuc sa vorbesc despre asta.

     Oricum, de ceva timp citesc blogul fratelui unui coleg de liceu in care scrie destul de bine despre oraselul nostru, puteti sa-i cititi articolele aici si aici. Va recomand cu mare caldura sa cititi ce a scris acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu